CIA se joacă cu focul: ce le-a cerut rușilor nemulțumiți de Vladimir Putin

de: Iulia Kelt
17 05. 2023

Agenția Centrală de Informații (CIA) a lansat un nou apel pentru a valorifica ceea ce oficialii serviciilor de informații americane cred că este o oportunitate „fără precedent” de a-i convinge pe rușii nemulțumiți de războiul din Ucraina și de viața din Rusia să-și împărtășească secretele, postând online un videoclip de recrutare.

CIA a postat prima dată videoclipul pe Telegram, care se termină cu instrucțiuni despre cum se poate intra în contact cu agenția în mod anonim și în siguranță. Videoclipul a fost, ulterior, postat și pe celelalte platforme de socializare, inclusiv pe YouTube, Twitter, Instagram și Facebook.

CIA crede că aceasta este o oportunitate istorică

Oficialii CIA implicați în proiect au spus că invazia Ucrainei de către Rusia a creat o deschidere istorică „pentru ca rușii să vină la noi și să furnizeze informații de care Statele Unite au nevoie”. Vine, de asemenea, după o lansare anterioară de recrutare.

Mesajul, a spus un oficial, pe care ei speră să îl audă rușii care lucrează în domenii sensibile, cu acces la informații valoroase, este: „Vă înțelegem, poate mai bine decât credeți”.

„Am vrut să le transmitem rușilor pe limba lor că știm prin ce trec”, a adăugat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialul a insistat că videoclipul nu este menit să fie incendiar sau să alimenteze revolte în rândul populației.

De menționat că președintele Vladimir Putin încă se bucură de un nivel ridicat de sprijin.

Mesajul vizează, mai degrabă, persoane care ar putea ajuta și „demitifică” procesul de contact cu CIA și nu îl menționează pe Putin sau chiar amănunte despre războiul din Ucraina, în parte pentru că ar fi „redundant”, dar și pentru că ei susțin că se bazează pe teme „atemporale” care i-au convins de mult timp pe rușii nemulțumiți să contacteze CIA.

Rămâne de văzut cum va privi Vladimir Putin această inițiativă și dacă, nu cumva, va servi drept motiv suplimentar de conflict, atât cu Ucraina, cât și cu SUA.